Els científics (i els pares de bessons) es pregunten des de fa temps per les causes dels trastorns immunològics en només un de dos bessons idèntics, amb gens idèntics 🤔. Una nova recerca de l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras, l’Institut Wellcome Sanger (el Regne Unit) i els seus col·laboradors, ha descobert que la resposta es troba tant en les alteracions de la comunicació cèl·lula-cèl·lula immunitària com en el epigenoma, el conjunt de processos biològics que regulen el funcionament dels nostres gens 👏.
L’estudi, que es va publicar l’1 d’abril de 2022 a Nature Communications, és el primer atles cel·lular que classifica la immunodeficiència variable comuna (IDCV) a la resolució de cèl·lula única. Els investigadors van descobrir que els “problemes de comunicació” resultants dels defectes en els limfòcits B i altres tipus de cèl·lules immunitàries perjudicaven la resposta immunitària, la qual cosa posa de manifest una sèrie de vies que són objectius prometedors per als tractaments epigenètics 💪. A més, també van identificar importants defectes en el epigenoma.
Encara que els bessons idèntics comparteixen el mateix genoma, la majoria naixerà amb un petit nombre de diferències genètiques i epigenètiques i el nombre de variacions augmentarà al llarg de la seva vida. Però quan un bessó experimenta un problema de salut que el seu germà no té, en la majoria dels casos les diferències genètiques per si soles no poden explicar per què ha ocorregut 😔.
Pots llegir tot l’article a la seva web https://www.fcarreras.org/es/Inmunodeficiencia_Gemelo_Identico